Janne Laine Maisemakuvia -näyttely 1.12.2021 - 29.1.2022

Janne Laine (s. 1970) on tamperelainen kuvataiteilija. Laine on tunnettu sekä uniikeista, että sarjallisista teoksista, jotka on valmistettu perinteisin valokuvapohjaisin metalligrafiikan menetelmin. Hän on suvereeni välitilojen kuvaaja. Hän viihtyy konkreettisen rajamailla ja tykkää näyttää näkymätöntä.

Hänellä on tapana korostaa, että maisemaa ei ole ilman ihmisen katsetta, kulttuurista taustaa. Laineen teoksia katsoessa tekee mieli väittää vastaan. Vaikka katsoja on tietoinen sekä omasta että taiteilijan katseesta, tuntuu silti, että teosten maisema olisi olemassa sekä alussa että lopussa: Aikana ennen ihmistä ja ihmisen jälkeen.

Laine ei kuvaa vain maisemia. Monissa teoksissa ihminen on läsnä konkreettisemmin kuin vain katseena. Ihminen jättää jälkiä sekä maisemaan että paikkoihin. Kun ihminen on ottanut tilaa haltuunsa sen huomaa. Laine kerää näitä huomioita ja toistaa niitä haikeasävyisissä teoksissa. Hänen nostalgiansa ei ole kuitenkaan onttoa vaan usein syvältäkin kouraisevaa.

Hänen teoksiaan on ollut esillä yli 40 maassa ja yksityisnäyttelyitä on Suomen lisäksi ollut viime vuosina mm. Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Virossa, Belgiassa, Espanjassa, Kanadassa sekä Perussa. Laineen teoksia on lukuisten museoiden ja säätiöiden kokoelmissa, mm. Suomen Valtion, Nykytaiteen museo Kiasman, Didrichsenin taidemuseon, Serlachius museoiden, Wihurin säätiön, Eduskunnan sekä Viron taidemuseon kokoelmissa. Kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia on tullut mm. Espanjasta, Virosta, Japanista, Saksasta, Koreasta sekä useita Bulgariasta ja Kanadasta.

www.jannelaine.net